nesnelerin interneti Fundamentals Explained

Finans Uzmanı olan Gürcan Puy 1984 yılında İstanbul'da doğdu. Lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi İşletme bölümünde, Yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi MBA , Yönetim ve Organizasyon dalında tamamladı.

IoT dünyasına keşfetmeye başladığınızda, tüm kısaltmaları anlamak zor olabilir. Karşılaşacağınız en yaygın IoT kısaltmalarından bazıları aşağıdaki şekildedir:

Blog gönderilerinin dinamik ve sürekli güncel kalabilmesi, en yeni bilgilerin okuyuculara ulaşmasını sağlar. Bu özellik sayesinde bloglar, geleneksel basılı yayınlarla kıyaslandığında daha avantajlı bir duruma gelmektedir.

Waterbee teknolojisi, bitkilerin ne zaman ve ne kadar suya ihtiyacı olduğunu havanın sıcaklığından, nem oranından ve toprağın kuruluğundan anlayabiliyor ve yeterli miktarda suyu bitkilere verebiliyor. Son geliştirmeleriyle birlikte Net üzerinden hava tahminlerini de alan bu teknoloji yağmur yağacağı tahmin edilen günlerde bitkilere su vermiyor. Edilecek su tasarrufunu siz hayal edin…

Hayvanların bulunduğu ortamların ısı, zararlı gaz durumu gibi parametrelerinin takip edilmesi amacıyla geliştirilmektedir.

Nesnelerin interneti sayesinde gelecekte here gerçekleşebilecek önemli projeler ve yenilikler nelerdir?

İlham Verenler'in bu bölümünde Kozan Demircan ile adeta bilimkurgu hikayelerinden fileırlamış gibi bir hikayesi olan Uzay Ülkesi Asgardia üzerine konuştuk.

Nesnelerin İnterneti (IoT: İnternet of matters) teknolojisi, insan hayatını kolaylaştıran akıllı cihazların iletişim kanalları vasıtasıyla birbirine bağlanarak internet servislerine ulaşabilmesini ve bilgi paylaşabilmesini sağlar. Bu yeni nesil akıllı sistemler, her alanda kullanımının yaygınlaşmasına zemin hazırlayan sayısallaştırıcı çalışmalar ile bilgi üretimi ve paylaşımındaki yöntem, çeşitlilik ve yeniliklerin artworkışını pekiştirir.

Sağlık sektöründe ise nesnelerin interneti, uzaktan izleme ve teşhis için kullanılan wearables (giyilebilir teknoloji ürünleri) için bir platform sunar.

IoT teknolojisinin temelinde nesnelerin birbirlerine bağlanmasını sağlayan bir teknoloji zinciri bulunur. Bu zincirin her bir halkası sorunsuz şekilde çalıştığı sürece IoT teknolojisi de kullanıcılara kesintisiz hizmet vermeye devam eder.

electronic Age Summit 2018 boyunca sektöre yön veren dünya çapında isimlerle “güven” üzerine konuştuk. İkinci konuğumuz nesnelerin interneti konusunda öncü, Ambrosus ürün ve mühendislik ekip lideri Vlad Trifa oldu.

Nesnelerin İnterneti, şehirdeki sensörler ve cihazlar arasındaki iletişimin sağlanarak, şehrin genelinde daha verimli bir hizmetin sağlanması için kullanılır.

Nesnelerin interneti (World wide web of issues – IoT), fiziksel nesnelerin, araçların, binaların ve diğer nesnelerin birbirleriyle bağlantılı olma durumunu tanımlar. Nesnelerin uzaktan algılanabilmesi ve kontrol edilebilmesi sayesinde fiziksel dünyanın bilgisayar tabanlı sistemlere entegre edilebilmesini, bu nesnelerin mevcut bir ağ al yapısı üzerinde haberleşerek bilgi alışverişinde bulunabilmelerini ve bu bilgileri işleyerek bir çıktı üretebilmelerini; bu sayede verimlilik, doğruluk ve ekonomik fayda elde edebilmeyi amaçlar.

Nesnelerin interneti kavramı diğer adıyla İngilizce kısaltması olan IoT şeklinde de söylenir. IoT kavramı ilk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından geliştirilmiştir. Kevin Ashton, bir firma için hazırladığı sunumda kullanılan bu kavram ilerleyen zamanlarda gelişen teknolojiye paralel olarak geniş bir vizyona erişti.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “nesnelerin interneti Fundamentals Explained”

Leave a Reply

Gravatar